Rozpoznam Twój typ osobowości po Twojej kawie! Nie wierzysz? Uchyl drzwi firmowej kuchni, a zaraz się przekonasz! Proszę Cię jednak o odrobinę dystansu możliwe, że akurat przy robieniu kawy korzystasz z innych typów, które masz w sobie. Podejmijmy jednak próbę!
Widzę, że znasz włoską tradycję picia kawy, uważaną za tą, która wyznacza światowe standardy w dziedzinie kawy. Wiesz, że niedorzeczne jest wypicie cappuccino po godzinie 11:00, a espresso powinno się wypić szybko, w dwóch, trzech łykach, a do tego na stojąco. Prawdopodobnie kawę najchętniej wypijesz w tradycyjnej filiżance, najlepiej takiej, która posiada jakąś historię, wyszczerbione ucho upadkiem z babcinego stołu lub została ręcznie stworzona w lokalnej pracowni (w końcu warto wspierać lokalne biznesy!). Wnioskuję, że jesteś Nieugiętym.
Ach! Zachwyt nad zapachem, smakiem i aromatem! Tyle nut, tak różnych dla każdego gatunku kawy. Urzeka Cię konsystencja mlecznej pianki. Dodasz niecodzienne dodatki: może płatki kwiatów, syrop czy odrobinę miodu. Filiżankę tego pysznego napoju zrobisz nie tylko sobie, ale także współpracownikom oczywiście każdemu dokładnie taką, jaką lubi. Jest duża szansa, że można Cię określić jako Empatę.
Czy właściwie zrobiłeś sobie dzisiaj kawę? Pamiętasz? Wiesz, że byłeś w kuchni, ale Twoje myśli skupiły się na ceramice. Jak to jest, że z gliny powstają naczynia? A co by było, gdyby glina nie istniała? Czy kubki byłyby drewniane, skórzane, a może tylko szklane…? Twoje myśli pobiegły dalej, a temat kawy zniknął gdzieś w przestrzeni. Też tak masz? Najprawdopodobniej jesteś Marzycielem.
Zrobiłeś sobie kawę od razu po wejściu do biura. Jakąkolwiek, byle kofeina zadziałała szybko i efektywnie. Kawa okazała się za gorąca, żeby wypić od razu, więc zaniosłeś ją do biura. Aby nie marnować czasu, zadzwoniłeś do klienta, w oczekiwaniu, aż kawa ostygnie. I ostygła. Została jednak na blacie, zimna, porzucona… Bo jako Działacz jesteś już gdzieś indziej, na trzecim, piątym, dwunastym spotkaniu tego dnia i już nie pamiętasz o zrobionej rano kawie, która spokojnie czeka na Twoim biurku.
Wchodzisz do firmowej kuchni punktualnie o 10:30, wtedy zaczyna się przerwa kawowa. Parzysz ją zawsze tak samo: bierzesz kubek o pojemności 200 ml, wsypujesz 2 płaskie łyżeczki kawy sypanej, 1 czubatą cukru, zalewasz wodą o temperaturze 100°C do ¾ wysokości kubka, dolewasz do pełna zimnego mleka 3,2% tłuszczu. Brzmi znajomo? Jesteś Analitykiem.
Codziennie inna kawa, eksperymenty, ryzyko- kto nie ryzykuje ten nie pije szampana! Kawa raz zasmakuje, to wypijesz ją chętnie, kolejnego dnia okaże się paskudna i wylejesz ją do zlewu z głośnym “fuuu”! Ważne, żeby pić kawę z kimś, pożartować, pogadać- w końcu na tym ma polegać przerwa kawowa. Takim sposobem działania charakteryzuje się Buntownik.
Model PCM (Proces Communication Model®) znajduje szerokie zastosowanie w biznesie, rekrutacji, a także w życiu prywatnym👫Został zbudowany jako profesjonalne narzędzie opisujące wielowarstwowo osobowość człowieka. Ma na celu ułatwienie komunikacji międzyludzkiej, zrozumienie swoich potrzeb i motywacji, budowanie współpracujących zespołów oraz skuteczne reagowanie w sytuacjach stresowych. Korzystają z niego znane światowe marki jak BMW, Apple czy Pixar, a także wiele organizacji edukacyjnych i rządowych🌍
Zapraszam Cię do poszerzenia swojej wiedzy o Process Communication Model! Będę publikować serię wpisów, prowadzących Cię przez podstawowe zagadnienia. Model PCM jest konceptem całościowym - posiada swój specyficzny język i terminy, jedno zagadnienie wynika z drugiego. Zachęcam Cię zatem do czytania kolejnych artykułów z serii i dokładania następnych cegiełek do posiadanej już wiedzy. W kolejnym wpisie przyglądam się sposobowi prowadzenia kalendarza, w zależności od tego jakim typem osobowości jesteś, mając w pamięci, że możemy korzystać z różnych pięter przy różnych zadaniach! Z którego piętra korzystasz prowadząc kalendarz? Sprawdź tutaj.